Nemčija postane novo bojišče v evropskih skuterjih

- Jul 09, 2019-

Germany scooter.jpg


Skoraj polovica podjetij za električni skuter v Parizu je v zadnjem tednu opustila ali zmanjšala operacije, potem ko je župan francoske prestolnice obljubil, da bo odpravil "anarhijo", ki jo je povzročil nenaden razvoj na tisoče novih dvokolesnih vozil. .


Istočasno pa se veliko istih start-up podjetij naglo lansira v mestih po Nemčiji, potem ko je največje evropsko gospodarstvo legaliziralo vozila prejšnji mesec.


"Nemčija je v scooter maniji," je dejal Boris Mittermüller, soustanovitelj in glavni operativni uslužbenec pri Circ, eden prvih podjetij, ki je začel tam. "Vreme je popolno. Res imamo veliko zagona. Tudi mi smo presenečeni."


Evropska startna podjetja skuterjev, vključno s Circ, Voi in Tier, tekmujejo proti ameriškim tekmecem Lime in Bird, da se ustanovijo v Nemčiji. Posebne zahteve za vozila, kot so dvojne zavore in nosilci registrskih tablic, silijo start-up podjetja, da oblikujejo in izdelajo nove modele, zlasti za nemški trg.


"To je naslednja vojna - naslednji Pariz je zdaj Nemčija," je povedal Maxim Romain, Dottov soustanovitelj in izvršni direktor. "Vsi se osredotočajo na to."


To je nov zagon pri zbiranju sredstev na že tako natrpanem evropskem trgu mobilnosti. Potem ko je amsterdamski Dott napovedal krog v višini 30 milijonov evrov v petek, vodstvo podjetja Circ (prej znan kot Flash) in Voi pravita, da se pogovarjata tudi z vlagatelji o dvigu novega kapitala.


"Leto 2019 je zelo pomembno leto za podjetja z mikro mobilnostjo v Evropi, zlasti zdaj, ko se je Nemčija odprla," je dejal Mittermüller. "Očitno bomo morali zbrati več kapitala."


Rekord novoustanovljenih podjetij v Parizu, ki je hitro postal eden največjih svetovnih trgov skuterjev, bo bistvenega pomena za prepričevanje vlagateljev, da ponovno odprejo svoje čekovne knjige. Več kot 1,5 milijarde dolarjev je bilo že vloženih v skuterje po svetu, nekaj več kot dve leti po uvedbi novega koncepta prevoza.


Leto po tem, ko je Lime s sedežem v Silikonski dolini postal prvo podjetje v Parizu, so mesto in njegovi prebivalci postali nezavestni morski prašički za ducat različnih skuterjev. Nekatere ocene kažejo, da je bilo v zadnjih nekaj mesecih v Parizu na voljo več kot 20.000 skuterjev. Po zimski upočasnitvi se je rast vrnila s prihodom pomladi.


"To je bil najbolj konkurenčen trg, do nedavnega - vsi so bili tam," je dejal gospod Romain. "To je zelo trden trg. To je res veliko mesto, tako da je operativno težko upravljati. Gotovo imate veliko vandalizma ali kraje."


Čeprav se je prvotno izkazalo, da so skuterji operaterji, so bili mestni uradniki prisiljeni opustiti svoj prvotni laissez-faire odnos po pritožbah nekaterih prebivalcev.


"Ni daleč od anarhije in za mesto, kot je naše, je zelo težko upravljati to storitev," je prejšnji mesec dejala pariška županica Anne Hidalgo.


Operaterji skuterjev trdijo, da lahko njihova vozila pripomorejo k zmanjšanju zastojev in onesnaževanja v mestih, saj mnogi želijo omejiti avtomobile v središču mesta. Vendar priznavajo, da je bil Pariz skrajni poskus v prihodnosti prevoza.


"Tako je fascinantno videti, kako hitro se lahko mesto spremeni, a vidiš tudi veliko bolečine," je dejal Fredrik Hjelm, izvršni direktor podjetja Voi. "Obstaja nekaj neprofesionalnih podjetij, ki poskušajo svojo srečo. Razumemo, da so ljudje jezni."


Dejal je, da je Voi "zaustavil" svoje poslovanje v Parizu, ko je nadgradil svojo floto, z načrti, da se vrne v polno zmogljivost "v nekaj tednih".


Tier je dejal, da je potegnil svoje skuterje s pariških ulic, preden se vrne v dveh ali treh tednih z novim modelom skuterjev. Manjši operaterji Bolt, Wind in Ufo so v zadnjem tednu večinoma izginili iz Pariza, medtem ko B Mobility, ki je podprta z Usain Bolt, je na voljo samo 65 skuterjev.


"Potrebujete veliko floto, da bi bili nekdo v Parizu," je dejal Mittermüller. "To je v kapitalskih in operativnih stroških, zato manjši igralci verjetno nimajo možnosti v Parizu."


Wayne Ting, vodja Limeovega svetovnega vodje operacij in strategije, je napovedal, da bo leto 2019 "pojasnilno leto" za skuterja.


Stroški kapitala naraščajo, ko se odpirajo novi trgi, kot je Nemčija, vendar vlagatelji postajajo tudi bolj previdni. Le redki operaterji za najem skuterjev so dokazali, da se lahko močno zgodnje sprejetje potrošnikov spremeni v dolgoročno trajnostno poslovanje.


"Videli ste veliko tveganja, povezanega s konkurenčno pokrajino," je dejal gospod Romain. "Torej številni [vlagatelji] želijo malo počakati in preveriti, ali lahko [start-upi] zgradijo nekaj, kar raste dobičkonosno in če bo nekdo nedvomno zmagovalec."


Eden od vlagateljev v industriji je bil bolj iskren pred izzivi, ki so pred nami na prenatrpanem evropskem trgu skuterjev: "Verjetno bomo do konca tega leta izginili več podjetij."

Par:ne Naslednji:Deleži električnih skuterjev so predstavljali 45,8% vseh potovanj z mikromobilnostjo v letu 2018